Sunday, January 24, 2010

Kuih Cara Manis




Sedapnya... kuih cara ni.. lagi resepi dari Myresipi...



Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
2 biji telur
1/2 sudu kecil pewarna hijau
1/3 sudu kecil garam
airs (jika perlu)
Gula secukupnya untuk inti

Caranya L

Campurkan semua bahan di atas kecuali gula. Tambahkan air sedikit demi sedikit dan nampak pekat. Kacau hingga sebati. Tapi jika masih berketul.

Kemudian, panaskan acuan atas api kecil. Sapukan minyak atas acuan menggunakan berus.

Pastikan api kecil. Apabila acuan dah panas, tuangkan bancuhan ke dalam setaip satu acuan dengan menggunakan satu sudu besar dan satu sudu kecil.

Kemudian letak 1/3 sudu kecil gula atas setiap satu acuan tadi.

Tutup acuan dengan tudung periuk hingga masak. Angkat dengan garfu.

Tips - pastikan bancuhan tidak terlalu pekat (kuih akan jadi keras) Makan tambah air. Jangan pula terlalu cair (kuih akan melekat pada acuan) maka tambah tepung.

No comments: