Teringat nak buat kek. Tapi tak tahu kek apa yang nak diadun..
Tengok-tengok apa bahan yang ada.. inilah hasilnya ...
Kak Ngah paling suka kek zebra ni..
Bahan :
A.
250 gm mentega
220 gm tepung kek - diayak
1 sudu teh serbuk penaik - diayak
200 gm gula kastor
50gm air susu
4 biji terlur gred A
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh emulco coklat
Caranya :
Griskan acuan bulat berukuran 8” . Lapis dengan kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180˚C. Satu mentega, gula kastor dan esen vanila dalam mangkuk adunan. Pukul hingga kembang dan putih.Masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati.Kemudian masukkan bahan A sedikit-sedikit sambil dikacau berselang-seli dengan air susu.Bahagikan adunan pada dua bahagian yang sama banyak. Satu dibiarkan warna asal dan satu lagi dimaukkan serbuk koko dan emulco coklat. Gaul hingga sebati.Ambil satu senduk warna asal dan tompkkan di bahagian tengah acuan. Diikuti pula adunan warna coklat. Buat cara yang sama hingga adunan habis. Goyangkan acuan supaya adunan rata. Bakar selama 1 jam/hingga masak.
No comments:
Post a Comment