Thursday, April 2, 2009

Kek Batik Biskut Marie



Teringin nak makan kek batik pulak... selak-selak buku lama terjumpa resepi ini..cuba je... kot..kot best... alhamdulah ok juga... cuma zie pakai coklat imported agak pahit sikit.. Tak pe lain kali guna van houtan je.... kan tu rahsianya..

Bahannya:

400 gm biskut Marie - dipatah-patahkan
250 gm mentega
230 gm susu krimer manis
200 gm air
140 gm gula kastor
50 gm serbuk koko
50 gm serbuk mila
2 biji terlur - dipukul
1 sudu teh esen vanila

Caranya :
Masukkan mentega dalam periuk. Panaskan atas api sederhana hingga cair.Tuangkan air dan dikacau sebati. Kemudian masukkan serbuk milo, serbuk koko, susu krimer, gula kastor dan esen vanila. Dikacau rata. Tuangkan terluar. Apabila bancuhan pekat, masukkan biskut. Kacau sebati dan tutup api. Alaskan acua yang dialas dengan kertas aluminium. Tuang adunan. Gunakan plastik, ketak atas kek dan ditekan agar padat. Biarkan sejuk dan bolehlah disimpan dalam peti sejuk sebelum dipotong untuk di korban kan....


No comments: