Sunday, April 5, 2009

Kole Kacang



Kuih ni memang kegemaran zie.. suka sangat makan, terutamanya dalam bulan puasa
sebab bulan-bulan yang lain payah nak dapat yang sedap.

Percubaan kali ke 2, ceduk dari resepi che'iza@myresipi.com. Zie cuma ubah sikit kandungan airnya.... suka lebik sikit


Bahannya;

A.
1 cawan santan pekat

B.
1 cawan gula merah
2 sudu besar gula pasir
11/3 cawan air
beberapa helai daun pandan

C.
2 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau
secubit garam

Caranya;

Masak semua bahan A hingga menjadi tahi minyak. Apabila siap ambil tahi minyak yang terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dlm kuali.
Masak bahan B hingga gula larut dan sejukkan.
Masukkan bahan C dalam satu bekas dan kacau hingga sebati.
Masukkan adunan tadi dalam kuali yang berisi lebihan minyak kelapa. Dikacau selalu agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang dalam bekas.
Bolehlah dipotong dan ditabur tahi minyak apabila adunan dah sejuk.......

No comments: