Friday, October 22, 2010
Blueberry Cheese Tart
Hari ni terpaksa ambik cuti coz plumber nak dtg rmh... tersumbat ... sambil-sambil tu... teringat nak makan blueberry cheese tart lak... dan nilah hasilnya Resepi asal dari ......kat sini BLUEBERRY CHEESE TART
Source: Kak Rinchan
Bahan-bahan:
Untuk doh pastri
250gm butter
80gm icing sugar
2 biji telur
440gm tepung gandum
1 teaspn esen vanila
Kaedah penyediaan:
1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat. Sila rujuk gambar di atas.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel.
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.
Filling
Source: Kak Mas
Blueberry filling
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 biji telur
1. Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
2. Pipekan cheese dlm pastry dan sudukan 1/4 sudu kecil blueberry. Buat corak ikut suka.
3. Bakar 180C dalam 5-10minit. Angkat.
Labels:
Tart
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment