Monday, December 31, 2012

Chocolate Cake Triffle

Resepi dari Teratak Impian



 
terima kasih kepada empunya resepi ni ya... zie just copy je
 
LAPISAN PERTAMA
EGGLESS CHOCOLATE CAKE@ mana2 kek coklat

Bahan-bahan
· *1 cawan tepung gandum · *1/2 sk baking powder · *1 sk soda bicarbonat · *6 sudu makan serbuk koko · *3/4 cawan gula · 1/2 cawan minyak sayuran - hana buh 1/4 lebih skit je · 1/4 cawan air panas + 1sk serbuk coffee · 1/4 cawan susu segar · 1/4 cawan yogurt · 1 sk esen vanila  


Cara-cara ·  
Panaskan oven 170darjah celsius. Gliskan loyang dengan butter. 
Ketepikan. · Ayak bahan2 yang bertanda *. Sebatikan. · Masukkan semua bahan2 lain satu persatu dan sebatikan. · Pukul semua bahan menggunakan mixer lebih kurang 2-3min sehingga semua sebati. Jangan over mix yer! · Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30min. Sejukkan.

LAPISAN KEDUA - 

aku cadangkan wat setengah adunan dr resepi dibawah nih utk kek di atas coz kek tuh kecik. tp klu kek beso, wat satu adunan yer! sedap yg nehh!!

Bahan-bahan
· 2/3 cawan tepung jagung · 1/3 gula castor · 21/2 cawan susu segar · 200g dark chocolate Cara-cara · Campur tepung jagung dengan gula dlm periuk · Tuang susu perlahan2 sambil kacau. · Masak dengan api sederhana hingga kental. tutup api. · Masukkan dark chocolate, kacau sampai larut dan sebati. · Tuang ke atas kek dan sejukkan lebih kurang 15min.

LAPISAN KETIGA - kalau tak nak buat pong xpe! sbb pd aku dah ok dah! tp tk nama trifle la gtu kan! - aku buat 1/2 adunan dari resepi di bawah.

Bahan-bahan
· 250g cream cheese · 1/4 cawan gula · 150ml thickened cream - aku gune whipping cream · 1 sk parutan kulit lemon@oren - nih aku tambah Cara-cara · Pukul cream cheese dengan gula hingga smooth. · Masukkan thickened cream dan parutan lemon@oren.Pukul hingga sebati. · Tuang atas lapisan kedua tadi. Sejukkan 4-6 jam dlm peti ais. · Taburkan dry-roasted almonds atau hazelnuts, stoberi dan parutan chocolate.
-->

No comments: