Resepi dari Teratak Impian terima kasih kepada empunya resepi ni ya... zie just copy je LAPISAN PERTAMA EGGLESS CHOCOLATE CAKE@ mana2 kek coklat
Bahan-bahan ·*1 cawan tepung gandum·*1/2 sk baking powder·*1 sk soda bicarbonat·*6 sudu makan serbuk koko·*3/4 cawan gula·1/2 cawan minyak sayuran - hana buh 1/4 lebih skit je·1/4 cawan air panas + 1sk serbuk coffee·1/4 cawan susu segar·1/4 cawan yogurt·1 sk esen vanila Cara-cara · Panaskan oven 170darjah celsius. Gliskan loyang dengan butter. Ketepikan.·Ayak bahan2 yang bertanda *. Sebatikan.·Masukkan semua bahan2 lain satu persatu dan sebatikan.·Pukul semua bahan menggunakan mixer lebih kurang 2-3min sehingga semua sebati. Jangan over mix yer!·Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30min. Sejukkan.
LAPISAN KEDUA - aku cadangkan wat setengah adunan dr resepi dibawah nih utk kek di atas coz kek tuh kecik. tp klu kek beso, wat satu adunan yer! sedap yg nehh!!
Bahan-bahan ·2/3 cawan tepung jagung·1/3 gula castor·21/2 cawan susu segar·200g dark chocolateCara-cara ·Campur tepung jagung dengan gula dlm periuk·Tuang susu perlahan2 sambil kacau.·Masak dengan api sederhana hingga kental. tutup api.·Masukkan dark chocolate, kacau sampai larut dan sebati.·Tuang ke atas kek dan sejukkan lebih kurang 15min.
LAPISAN KETIGA - kalau tak nak buat pong xpe! sbb pd aku dah ok dah! tp tk nama trifle la gtu kan! - aku buat 1/2 adunan dari resepi di bawah.
Bahan-bahan ·250g cream cheese·1/4 cawan gula·150ml thickened cream - aku gune whipping cream·1 sk parutan kulit lemon@oren - nih aku tambahCara-cara ·Pukul cream cheese dengan gula hingga smooth.·Masukkan thickened cream dan parutan lemon@oren.Pukul hingga sebati.·Tuang atas lapisan kedua tadi. Sejukkan 4-6 jam dlm peti ais.·Taburkan dry-roasted almonds atau hazelnuts, stoberi dan parutan chocolate. -->
No comments:
Post a Comment